Så här ska den se ut den öppna kanal i Kirunas nya centrum som ska hindra risken för översvämningar. Foto: Arkitektbyrån White

Vattenledning blir utflyktsmål i nya Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

I Kirunas nya centrum bygger man bort risken för översvämningar när regnvatten från gator och torg ska ledas ut i en öppen kanal. Den ovanliga vattenledningen kan också bli ett utflyktsmål.

Bygget av dagvattensystemet pågår för fullt i ett annars ganska öde landskap som om några år ska vara ett nytt pulserande centrum. Bygget blir klart redan till hösten och är alltså på plats när den övriga bebyggelsen börjar växa fram.

Det är ett nytt sorts system som byggs. Regnvatten och smältvatten från gatorna som idag släpps helt orenat ut i naturen ska ledas ut från centrum genom öppen kanal.

I botten av kanalen planteras blommor som ska rena vattnet innan det går ut i en damm och därifrån vidare till närliggande myrar.

”Mysigt vid kanalen”

På köpet får man ett system som inte så lätt ska svämma över, och dessutom ett attraktivt inslag i centrummiljön.

– Förhoppningsvis ska folk samlas och ha det mysigt vid kanalen. Vi får ett mer levande centrum, säger Lars Törnman (S), ordförande i kommunala bolaget Tekniska verken som genomför bygget.

Systemet är långt ifrån oprövat nationellt. Det nya är att det provas i ett arktiskt klimat.

Stort intresse

– Vi har varit i Malmö och tittat och där fungerar det kanonbra. Men i den här miljön blir det ett pilotprojekt, säger byggledaren Kari Venäläinen.

Tekniska verken samt arkitektbyrån White som står bakom Kirunas nya centrumplan samarbetar med tre universitet.

– Intresset är stort även utanför Kiruna, som exempelvis universitet i Innsbrück i Österrike, Delft i Nederländerna samt Luleå tekniska universitet, säger Lars Törnman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.