Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Tobias Bäckström berätta om arbetet med den stora vattenläckan i Piteå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Stor vattenläcka har tömt vattentorn i Piteå: ”Folk kan bli utan vatten i två dygn”

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande vattenläcka har tömt vattentornet i Munksund utanför Piteå på allt vatten, sedan en stor matarledning gått sönder.

– Vattenläckan är ännu inte lagad men vi har bemannat upp under natten och onsdagen, säger Johan Bäcklin, vd för Pireva.

Vattenläckan på en av de stora matarledningarna, som upptäcktes natten mot måndag, påverkar vattenförsörjningen i Piteå kommuns södra delar: Munksund, Skuthamn, Haraholmen, Pitsund och vidare mot Jävre.

Trots olika åtgärder har det ännu inte gått att få stopp på läckan.

2 400 adresser påverkas

Under natten mot onsdag har man jobbat intensivt för att se till så att så många som möjligt har vatten.

– Det är 2 400 adresser i Piteå som påverkas av vattenläckan och då innefattar det villor, flerbostadshus och företag, säger Johan Bäcklin.

Fredrik Bellander, VA-chef på kommunala Pireva, pratade under tisdagen om ”ett allvarligt läge för vattenförsörjningen” -  en lägesbild som ljusnat något efter nattens arbete.

”Tack vare avsevärt lägre förbrukning än vanligt lyckas vi hittills balansera tillgången med tillförsel som går att ge från andra håll på nätet. Men risken för ett totalt avbrott i vattenleveransen är fortsatt överhängande”, skriver Pireva på sin hemsida vid 09.30 på onsdagen.

36 meter rör ska kopplas och spolas

Flera vattentankar är utställda så att allmänheten kan hämta vatten vid behov. 36 meter rör anländer till Piteå under förmiddagen och de ska kopplas och renspolas.

– Om inget oförutsett inträffar kan vi ha vatten som vanligt till kunderna under natten mot torsdag, skriver Pireva på sin hemsida där du kan följa utvecklingen.

Vattentornet i Munksund utanför Piteå riskerar att helt tömmas på vatten på grund av en stor vattenläcka. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.