Olle Sundin vid LFV Foto: LFV / TT

”Viktigt att många flygledare flyttar med”

Uppdaterad
Publicerad

LFV:s generaldirektör Olle Sundin hoppas att alla flygledarna i Kiruna flyttar med när tornet stängs, och flygtrafiken ska fjärrstyras från Stockholm. ”Det är viktigt att man värnar om den lokala kompetensen”, säger han.

Enligt Olle Sundin handlar det om sex-sju tjänster som flyttas från Kiruna till Stockholm i samband med att fem flygplatser stegvis går över till fjärrstyrning av trafiken.

Totalt handlar det om 55 flygledare som ska flyttas från Kiruna, Umeå, Östersund, Visby och Malmö innan utgången av 2020.

– Man flyttar över i den nya produktionsformer i olika etapper, Kiruna blir sannolikt en av de första eftersom det är en av de mindre flygplatserna, säger Olle Sundén.

Sverige först

Sverige är först i världen med att införa fjärrstyrning av flygtrafik. Sedan 2015 har trafiken i Örnsköldsvik styrts av en ny flygledningscentral i Sundsvall. Under året ska även den gamla flygledningen i Sundsvall samt flygledningen från Linköping flytta in där.

Samtidigt inleds uppbyggnaden av en ny fjärrstyrning i Stockholm. Innan mars månads utgång ska ett avtal vara klart mellan Swedavia och LFV, sedan börjar förhandlingar om detaljer.

Enligt Olle Sundin blir det ingen stor besparing till att börja med eftersom man hoppas att alla flygledare flyttar med.

– Det tar en tid att trimma in det nya systemet och jag är övertygad om att vi kommer behöva alla. Däremot kommer vi inte att behöva rekrytera för framtiden, som vi annars skulle behöva göra. Det blir alltså inte billigare med en gång, utan vi får en kostnadsutveckling på sikt som blir lägre.

Digitaliserad bild

Tekniken bygger på att ett antal kameror filmar flygplatserna och ger flygledarna en digitaliserad bild där de kan lägga in och ta ut information.

Är inte risken att den lokala geografiska kunskapen kommer att gå förlorad. Det handlar ju inte bara om stora trafikflyg, utan om helikoptrar och mindre flyg som rör sig i området?

– Det är viktigt att man värnar om den lokala kompetensen och vi kommer att ha en plan för hur upprätthåller den en vederhäftig nivå.

Hur löser man det om bara ett fåtal skulle välja att flytta med?

– Det skulle vara tråkigt om det skulle bli så, men där är vi inte ännu. När det finns ett avtal kommer den typen av resonemang med medarbetarna. Men det är viktigt att så många som möjligt flyttar med.

– Flygledarna kommer ha specialkunskaper om sin flygplats även i framtiden, men de kanske kommer att handla om mer än en flygplats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kiruna flygplats kan bli fjärrstyrd

Mer i ämnet