Viktor Frisk deltog i bokfestivalen i Kiruna. Foto: SVT

Viktor Frisk: ”Handlar om att hitta ett intresse”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen förvandlads bokfestivalen i Kiruna en läsinspirationsdag för närmare 2.000 skolelever. Bland annat fick de träffa en schlagerstjärna, en stilikon, en sociala medier-expert och en nykläckt författare – allt i en och samma person.

Viktor Frisk är ena halvan i duon Samir och Viktor som med sin melodifestivallåt badade nakna på Sergles torg, men som nu är ute och marknadsför sin bok om hur han vände sin adhd till nått han kunde dra nytta av i sitt liv och sin karriär som bloggare, författare och artist..

Och just den här typen av läsinspiratörer som bokfestivalen har velat engagera när de bjuder skoleleverna.

– Jag tänkte att det är det som är själva grejen med dagen, att det får träffa författarna, möta sina idoler och inspireras och bli intresserade av läsning, säger Carina Salomonsson, bibliotekschef och en av arrangörerna till Bokfestivalen.

Viktor Frisk kunde knappt ha sagt det bättre själv.

– Alla människor kan läsa, det handlar bara om att hitta ett intresse. Man måste vara intresserad av det man ska läsa. Jag kan rabbla upp på mina fem fingrar alla böcker som jag har läst under åren i och med att jag inte har känt ett intresse. Många självbiografier där man kan känna igen sig själv, där tror jag att många kan hitta både kraft och styrka och att det kan bli intressant att läsa böcker, säger han.

”Inspirera till att läsa under läslovet”

Allt det här bara råkade infalla en dryg veckan innan det som tidigare kallade höstlovet infaller – och som nu heter läslov.

– Trots att det inte är planerat så känns det jättefint att vi kan bjuda in alla skolor och inspirera till att läsa under läslovet, säger Carina Salomonsson

Ann-Helén Laestadius är en återkommande medverkande på Bokfestivalen och numera ledamot regeringens läsdelegation som nästa år ska lägga fram förslag på läsfrämjande nationella insatser.

Och begreppet läslov gillar delegationen.

– Jättebra. Verkligen. Det är en chans att ta upp det i familjen, åk utomlands eller åk till Kiruna, men se till att ha med er böcker och läs tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.