Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Olle Hedberg,vd Wpd Offshore, berätta mer om hur miljön kan påverkas av den tilltänkta vindkraftsparken i Kalix. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Spår stora ringar på vattnet om gigantiska vindkraftsparken i Kalix blir verklighet

Uppdaterad
Publicerad

För driften av den gigantiska vindkraftsparken som planeras ute till havs utanför Kalix kommer det bara behövas 20-30 servicetekniker – men enligt företaget Wpd Offshore kommer projektet föra med sig stora industrietableringar i Kalix, och utbyggnad av hamnar i länet.

70-120 vindkraftverk ska placeras cirka 33 kilometer från fastlandet och producera cirka 9-10 terawattimmar el per år. Vilket enligt företaget motsvarar cirka 7,5 procent av den svenska årliga elproduktionen.

Det är ett gigantiskt projekt med en kostnad på omkring 50-60 miljarder kronor, som till en början ska finansieras av banklån.

– När byggnation tar vid kommer våra ägare Global Infrastructure Partners stå för finansieringen. De förvaltar i dag omkring 800 miljarder i infrastrukturtillgångar, säger Olle Hedberg, vd Wpd Offshore.

Flera industrietableringar

För själva driften av vindkraftsparken kommer det att behövas 20-30 servicetekniker. Men Olle Hedberg menar att vindkraftsparken kommer föra med sig flera industrietableringar, och hur många arbetstilfällen som skapas vid själva byggnationen är inte fastställt.

– I dag har Kalix kommun ett underskott på energiproduktion. Har man tillgång till stora volymer förnyelsebar el är man väldigt attraktiva på den internationella marknaden.

Utbyggnad av hamnar

Under byggnationen kommer inte hamnen i Kalix att räcka till och kommer därför behöva byggas ut.

– Vi kan behöva engagera många hamnar för att försörja de behoven parken kommer ha, säger Olle hedberg.

De stora industrisatsningar i Norrbotten framöver kommer kräva stora mängder energi.

– Vi vet att det är svårt att komma fram med vindkraft på land, och bygga ut fler älvar är inte aktuellt. Alternativen är havsbaserad vindkraft och/eller kärnkraft. Det är 100 terawattimmar som ska till.

I klippet hör du Olle Hedberg berätta mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.