Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kommer gynna medborgarna”, säger kommunalrådet Tommy Nilsson (S) om den planerade vindkraftsparken utanför Kalix. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Gigantisk vindkraftspark planeras utanför Kalix

Uppdaterad
Publicerad

Haparanda har dragit sig ur – men i Kalix är kommunledningen betydligt positivare till planerna på en gigantisk vindkraftspark ute till havs. De har nu sagt ja till placeringen av 70-120 vindkraftverk i ett område ungefär lika stort som två Stockholms stad.

Wpd Offshore ligger bakom planerna på den gigantiska vindkraftsparken. Placeringen, som kommunstyrelsen nu sagt ja till, ligger cirka 33 kilometer från fastlandet i närheten av ön Malören.

70-120 vindkraftverk ska producera cirka 9-10 terawattimmar el per år. Vilket enligt företaget motsvarar cirka 7,5 procent av den svenska årliga elproduktionen.

Ser fler nackdelar än fördelar

Tanken var först att vindkraftsparken skulle placeras i både Kalix och Haparanda skärgård, men Haparanda sa nej till projektet.

– Vi försöker bygga upp vår skärgård som besöksmål med orörd natur, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.

Han ser fler nackdelar än fördelar med projektet.

– Vad får vi för fördelar av att det produceras ström som ändå bara skickas till fyrkanten och Gällivare? Om man kommer hit och ska göra en sådan här grej måste man ge mer än bara några fåtal lokala tjänster i uppbyggnadsfasen.

”Kan bli kvitt fossilberoendet”

Tommy Nilsson (S), kommunalråd i Kalix, är av en annan inställning.

– Det kommer ske en investering på 40 miljarder kronor i vår närhet. Det kommer gynna medborgarna. Men framförallt är det den gröna omställningen som gör att vi kan bli kvitt fossilberoendet.

Planen är att vindkraftsparken ska stå klar år 2030.

Hör Tommy Nilsson kommentera vindkraftsparken i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.