Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tornio kommun i Finland tjänar stora pengar på vindkraft. I klippet hör du kommundirektören Jukka Kujala som säger ”jag skulle ljuga om jag sa att vi inte behöver pengarna.” Foto: Randi Gitz, SVT/Magnus Hjalmarson Neideman, SvD/TT

Finska vindkraftsplaner skapar stormiga känslor – nu protesterar Övertorneå kommun

Uppdaterad
Publicerad

Övertorneå gränsar till två finska kommuner som båda har vindkraftsplaner intill gränsälven. Nu protesterar svenskarna mot de 62 vindkraftverken som kommer att hamna i blickfånget för turister och boende.

Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) pekar mot berget Reväsvaara på andra sidan Torneälven där man ansökt om tolv vindkraftverk.

– Det blir ju vi som störs mest av dem, vi får dem rakt i ansiktet, säger han.

På Reväsvaara har man ansökt om 12 vindkraftverk och längre söderut i, Tornio kommun, har ett annat bolag ansökt om att få uppföra 50 stycken. Övertorneå hävdar att det förstör för turismen och de boende med sina blinkande ljus och vindsus.

Finska kommuner tjänar pengar

De finska kommunerna har ett annat synsätt. Kanske för att de tjänar pengar lokalt på vindkraften. Pengar som kan användas till kommunernas verksamhet.

Vindkraftverken och marken de står på beskattas med fastighetsskatt. Precis som en vanlig villa, men med andra taxeringsberäkningar. I Sverige går den skatten till staten, men i Finland får kommunerna pengarna.

Luppioberget viktigt för kommunen

Nu hävdar Övertorneå att alla de planerade vindkraftverken kommer att synas från Luppioberget där små stugor klättrar längs den klippiga bergssidan. Länge har berget stått ganska övergivet tills nytt hopp tändes då turismföretaget Explore the north valde att satsa på Övertorneå.

– Det är det bästa och mest positiva som hänt kommunen på kanske 20-30 år, det har varit ett riktigt uppsving, det ger arbetstillfällen och framtidstro, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C).

Mångmiljonvinst för Tornio 

Men på finska sidan har de behov av pengarna. Ylitornios kommundirektör Maja Pihjalamäki säger att pengarna är välkomna, men att de inte räknat på hur mycket pengar de skulle tjäna.  

Tornio kommun däremot har räknat på vad de skulle tjäna på om bygget av 50 vindkraftverk blir verklighet. Och det är inga småpengar det handlar om.

Hör kommundirektören i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.