Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du de belgiska turisterna Regina Welleman och Mattews Vanboxel tycka till om vindkraftsplanerna utanför Övertorneå. Foto: Randi Gitz/SVT

Belgiska drömmar om norrsken och stjärnhimmel – så tycker turisterna om vindkraft utanför Övertorneå

Publicerad

Det belgiska sällskapet på terrassen på Luppioberget är nöjda med vistelsen. Men än så länge har de inte lyckats se norrsken som kanske stod högst upp på önskelistan. Nu oroas de över att de vackra vyerna förstörs av vindkraftsplanerna i finska Tornio.

– Jag skulle inte ha byggt här. Det måste finnas andra ställen, säger Regina Welleman.

På Luppioberget strax utanför Övertorneå har en internationell turistanläggning invigts strax före jul. Sedan dess har den varit fullbelagd, och på terrassen – med milsvid utsikt över gränsälven och Finland – lapar turister sol medan ivriga slädhundars skall ekar längre ned i backen. 

Så tycker de om vindkraften

Turisterna kommer med drömmar om norrsken och stjärnhimmel och för att höra knarrande snö under skorna och lyssna på tystnad.

Då och då kommer grupper tillbaka från aktiviteter som snöskovandring eller pimpling på till exempel Armasjärvisjön.

– Vi söker den här atmosfären för att vi inte kan få den hemma. Samtidigt behövs vindkraften i energiomställningen, säger Mattews Vanboxel.

I videon hör du Regina och Mattews utveckla sina tankar kring vindkraften utanför Övertorneå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.