Tusentals vindkraftverk kan byggas till havs: ”Enorm potential”

Uppdaterad
Publicerad

En sammanställning som SVT gjort visar på ett stort intresse för havsbaserad vindkraft. Det finns ansökningar för över 3 400 verk och regeringen hoppas på vindkraft till havs som en del av den gröna omställningen.

24 vindkraftparker i svenska vatten är under handläggning just nu enligt Vindbrukskollen och Energimyndigheten. Totalt handlar det om 3 434 verk, de flesta långt från land ute i svensk ekonomisk zon, det visar SVT:s genomgång.

– Jag ser en enorm potential i havsbaserad vindkraft, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Val 2022

Om allt skulle byggas handlar det om en årskapacitet på över 200 twh, betydligt mera än Sveriges totala elproduktion idag.

Dubbel produktionskostnad

Havsbaserad vindkraft har i dagsläget en produktionskostnad som nästan är dubbelt så hög som på land, flytande plattformar är ännu dyrare, trots det är intresset i vindkraftbranschen stort.

– På sikt ser vi absolut att vi kommer att ha konkurrenskraftiga produktionskostnader och inom territorialhavet ser vi redan nu att vi har lönsamhet i projekt, konstaterar Olle Hedberg som är vd på WPD Offshore Sverige. Ett företag som vill bygga vindkraftparker bland annat i Bottenhavet.

I Söderhamn kommer man att arrangera en folkomröstning om planerna på vindkraft i havet utanför kommunen. Längre ut till havs i Sveriges ekonomiska zon är det regeringens som ger tillstånd. Försvaret har också möjlighet att stoppa projekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet