Eva Snäll kommer under vintern cykla på en trehjuling. Foto: Luleå kommun

De vill inspirera fler att vintercykla

Uppdaterad
Publicerad

Luleå har de senaste åren satsat på att bli en cykelstad – och nu kommer nästa utmaning till invånarna: Vintertramparna.

I år utnämndes kommunen till den näst bästa cykelstaden och i kommunens individuella tävling i cykelkampen cyklade vinnaren 64,5 mil på en månad.

”Inspirera fler att använda cykeln”

Och med det nya projektet vill kommunen inspirera fler att vintercykla. Ytterst handlar det om en satsning på hållbart resande.

Närmare 600 personer ansökte för att bli kommunens vintertrampare, men endast tolv blev utvalda. Deras utmaning blir att cykla mer än hälften av sina resor mellan december och april.

– Ambitionen är att vi ska inspirera fler att använda cykeln året runt och att vi tillsammans kan göra Luleå till en bättre vintercykelstad, säger Lenita Ericson (S), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

”Det ska bli jättespännande”

En av utmanarna är Eva Snäll, 61, och hon kommer cykla på en trehjuling. Hon kommer främst cykla till jobbet, men även motionera hundarna med cykeln.

– Det ska bli jättespännande – och pressande då vi ska göra hälften av resorna med cykeln, säger Eva Snäll och fortsätter:

– Det är främst vädret som kommer få avgöra hur mycket jag kommer cykla. Men jag tycker det är ett jättebra initiativ av kommunen.

Allmänheten kommer löpande under nämnda perioden följa cyklisterna på sociala medier, på kommunens webbsida och i verkligheten.

”Vi vill visa att vi menar allvar”

Det var under lördagen som utmanarna presenterades på ett cykelforum i Kulturens hus. På forumet har besökarna fått inspiration till att cykla genom bland annat föreläsningar med aktörer inom fältet.

– Vi vill visa att vi menar allvar med våra ambitioner för mer tillgängliga, framkomliga, hälsosamma, miljövänliga och mänskliga städer, säger Lenita Ericson.

Lenita Ericson blev även utsedd till den 13:e personen i Vintertramparna, men hon kommer cykla med en av kommunens cyklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.