Unikt projekt – här cyklar barnen året om

Uppdaterad
Publicerad

På Ormbergskolan i Luleå deltar just nu ett 30-tal barn i ett hälsoprojekt där de cyklar på vintern. ”Tar man på sig lite extrakläder så känner man nästan ingen skillnad”, säger eleven Klara Lindqvist.

Fredagen den 9:e februari är det den internationella ”cykla till jobbet” dagen.

Sedan en vecka tillbaka har barn på Ormbergskolan i Luleå cyklat till och från skolan i ett projekt för att främja hälsan. En av dem är Klara Lindqvist som går i sjätte klass och på premiärturen var det 30 minusgrader – men det var inga problem:

– Det fungerar bra bara man tar på sig lite extrakläder så känner man nästan ingen skillnad, berättar Klara.

Hennes klasskompis Nils Lindvall gillar också att vintercykla:

– Jag gillar att cykla så jag får träning också. Dessutom kan jag åka senare hemifrån och det är skönt.

”Barn mår bra av fysiskt aktivitet”

Vintercyklingen ingår i ett treårigt projekt i Luleå kommun som handlar om aktiva skoltransporter, det vill säga att barn går och cyklar till skolan.

Men aktiva skoltranspoter är något som tyvärr blir allt ovanligare enligt projektledaren Anna-Karin Lindqvist vid LTU som forskar inom ämnet:

– Barn mår bra av fysiskt aktivitet, miljön mår bra av att vi inte kör bil. Dessutom blir trafiksäkerheten runt skolorna bättre ju färre föräldrar som skjutsar sina barn till skolan, förklarar Anna-Karin.

Kommunen finansierar projektet

Projektet finansieras med medel från Luleå kommun, men vinterdäcken har dom fått från kronprincessparets stiftelse, och utöver bra däck och kläder så kan vem som helst vintercykla.

– När man tänker på vinter cykling tänker man på att det är ganska farligt och halt, men har man vinterdäck så känner man sig mycket tryggare, säger Klara Lindqvist som tycker det är roligt att vara med i projektet.

Föräldrar behöver övertalas

Det har inte varit några problem att få barn intresserade av att delta. De har själva fått vara med och utforma projektet från början. En stor del handlar istället om att övertyga föräldrarna:

– Vi har ingen tradition med vintercykling för barn eller vuxna här uppe. Det handlar mycket om att vända tanken hos föräldrarna. Man är van att ställa bort cykel på höstlovet och plocka fram den efter påsk, den tanken måste ändras, säger projektledaren Anna-Karin Lindqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.