Vy över forskningsstationen i Tarfala 19 september 2019 Foto: Torbjörn Karlin

Vintern har kommit till Sverige: ”Här är det snöstorm”

Uppdaterad
Publicerad

Med största sannolikhet har vintern kommit till Tarfala – som blir först i landet med meteorologisk vinter.

– Här är det snöstorm just nu, säger Torbjörn Karlin, intendent på Tarfala forskningsstation.

Tekniskt sett har vintern inte kommit än eftersom stationen haft fyra dygn i sträck med medeltemperatur under noll grader. Men enligt meteorologen Pererik Åberg är prognosen säker då femte dygnet haft en medeltemperatur på tre minusgrader.

I kväll klockan 20.00 kommer Tarfala i nordvästra Norrland, öster om Kebnekaise, att ha haft sitt femte dygn där medeltemperaturen inte överstiger noll grader. Och därmed kommer den meteorologiska vintern att ha trätt in i Sverige.

Startdatum för vintern 2019 i Tarfala kommer sättas till den 15 september.

– Det kan ses som ganska tidigt, men det har hänt att Tarfala fått vinter redan i augusti, så det är ju inte rekordtidigt, säger Pererik Åberg.

Tre årstider i Sverige just nu

Meteorologiskt är det en intressant tid just nu.

– Det är spännande, nu har vi tre årstider samtidigt. Det är sommar i söder, höst i stora delar av Norrland och nu vinter i nordväst, säger Pererik Åberg.

Men, bara för att den meteorologiska vintern strax gör inträde i nordvästra Sverige, betyder det inte att resten av landet kommer att få vinter tidigare i år.

– Det kan vi inte riktigt säga än, men troligtvis blir det inte så, säger Pererik Åberg.

Snöat i flera dagar

När SVT Nyheter ringer Torbjörn Karlin på torsdagen är det snöstorm.

– De senaste tre dagarna har det snöat och nu blåser det. Vi har tre minusgrader just nu. Det är bara att ta på sig långkalsonger och varmare kläder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.