Varannan offpiståkare använder sig av lavinprognoser

Uppdaterad
Publicerad

Idag publiceras vinterns första lavinprognoser för de svenska fjällen. Trots att lavinprognoserna bara har funnits i två år används de redan av varannan offpiståkare.

Inför helgerna lockas många skid/snowboardåkare och även snöskoteråkare till terräng där det kan förekomma lavinfara. För att undvika en olycka kan man kolla lavinprognosen, vilket varannan offpiståkare gör.

Det visar en enkätundersökning som Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd genomförde i slutet av föregående säsong. Bland dem som har avstått ett åk på grund av misstänkt lavinfara svarar åtta av tio att de grundar sitt beslut på aktuell lavinprognos.

Även för Kebnekaisefjällen

De första lavinprognoser som publiceras idag gäller tre välbesökta fjällområden, västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen samt västra Vindelfjällen.

Ytterligare två lavinprognosområden tillkommer senare i vinter. Det första är Abisko/Riksgränsfjällen, under perioden 17 januari till 14 maj, som även ingick i prognosprogrammet förra vintern. Det andra är Kebnekaisefjällen, under 1 mars till 1 maj, som är nytt för denna vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.