Vinterturismen ökar samtidigt som hotellen blir färre i Kirunaområdet. Foto: SVT

Vinterturismen ökar – men hotellen blir färre

Publicerad

Vinterturismen i Kirunaområdet fortsätter att öka. Men boendekapaciteten har inte ökat i motsvarande grad. Hotellen i Kiruna har inte blivit fler, utan färre.

Just nu råder högsäsong för turismen i norra Norrbotten och numera är det inte bara ishotellet som drar. Inte minst norrskenet lockar många att resa långt.

Men det är trångt på hotell, vandrahem, stugbyar och andra former av turistboenden, och det har blivit en begränsning för turismen.

– Det speglar sig i att vi måste säga nej till större researrangörer och researrangörer som vill etablera sig i Kiruna, säger Daniel Rosenfors, vd vid turistorganisationen Kiruna Lapland.

Ett exempel är ett nederländskt charterflygsom man inte kan ta emot i sin helhet.

– De måste flyga via Finland och lämna av hälften av passagerarna till lappländska Finland.

Hotellen blir färre

Hittills har samhällsomvandlingen inte varit till hjälp. Snarare tvärtom eftersom det har försvunnit hotell från marknaden, Järnvägshotellet och hotell Rallaren är redan rivna och utraderade.

Vinterplatsen blir under en övergångsperiod LKAB:s Bolagshotell och hotell Kebne har LKAB köpt och upplåter på begränsad tid till en entreprenör.

– Det får absolut inte försvinna fler hotell innan det börjar etableras nya hotell. Det kan vara förödande för befintliga entreprenörer, både inom aktiviteter och boende, säger Daniel Rosenfors.

”Fler hotell ger fler besökare”

Men hotellplaner finns för Kirunas nya centrum, även om de är några år bort. Bland annat planerar Scandic för ett nytt hotell som man ska driva utöver det stora hotell man redan har.

– Det är klart att fler hotell ger fler besökare. Det finns utrymme för fler hotell och fler aktörer, säger Peter Salomonsson, hotellchef vid Scandic hotell Ferrum.

Så bygger man så kommer de?

– Absolut.

Hotellrum i Kiruna under de senaste fem åren:

Visa

2016 – 5.488

2015 – 5.473

2014 – 5.355

2013 – 5.097

2012 – 4.984

Källa. SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer