Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med i klippet när Alexandra Lindmark och Tommy Bystedt letar den starkt hotade fjärilen Violett guldvinge på Storön utanför Kalix. Foto: Anders Hjertström/SVT

Här hittar Alexandra och Tommy den starkt hotade fjärilen på Storön

Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten har i sommar inventerat förekomsten av den starkt hotade fjärilen Violett guldvinge. Arten är starkt hotad i hela Europa och i Norrbotten finns kända förekomster i några få områden främst längs kusten.

Violett guldvinge är starkt hotad i hela Europa. Arten förekom tidigare på kulturmarker i Norrland och norra Svealand, men har minskat kraftigt under de senaste årtiondena i takt med att jordbrukets brukningsmetoder förändrats och landskapet börjat växa igen.

– Vi vill kartlägga var fjärilen finns kvar och var den kanske hittar ny mark och för att se till att den inte försvinner helt, säger Alexandra Lindmark, biolog och naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Följ med på jakt efter fjärilen

I Norrbotten finns kända förekomster av Violett guldvinge i några få områden, främst längs kusten som på Storön utanför Kalix.

– Det här är en ganska speciell plats eftersom vi inte känner till att någon annan hittat Violett guldvinge på havsstrandängar i övriga Sverige, säger Alexandra Lindmark.

Du kan rapportera till länsstyrelsen eller Artportalen om du ser fjärilen.

Följ med i videon när Alexandra Lindmark och inventeraren Tommy Bystedt letar fjärilen på Storön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer