Vittangi har tre fasta läkare

Uppdaterad
Publicerad

Vittangiborna har dragit en riktig vinstlott när det gäller vården. Till skillnad från många andra glesbygdsbor har de en egen vårdcentral.

I SVT:s granskning av vården har vi i flera inslag berättat om läkarbristen och om patienter som hela tiden får träffa nya läkare.

I byn Vittangi i Kiruna kommun är läget ett helt annat.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Det är inte många förunnat på Norrbottens landsbygd att få komma till en doktor som man känner igen eller kanske till och med känner.

I byn Vittangi har man varit lyckligt lottade  med tre fasta läkare på vårdcentralen.

Driver eget

Vårdcentralen drivs sen tolv år av personalägda företaget Praktikertjänst och enligt läkarna själva är det en förklaring till att de har stannat kvar under hela den tiden.

– För egen del kan jag säga att jag inte hade jobbat kvar om vårdcentralen hade varit landstingsdriven. Det beror på att jag har jobbat här även på landstingstiden och varit ensam under långa perioder. Det var tungjobbat, säger Christer Nordström, en av de tre läkarna.

Nytt avtal

Men den 1 maj 2015 löper avtalet med landstinget ut och ett nytt avtal ska tecknas under helt nya premisser.

Nu ska avtalet tecknas enligt den relativt nya Lagen om det fria vårdvalet – LOV.

Då handlar det inte om att ha ett ansvarsområde, utan ersättningen baseras bland annat på antalet listade patienter och hur många recept som skrivs ut. Enligt läkarna i Vittangi är LOV inte anpassat för glesbygden.

– Det är inte anpassad för vår situation i alla fall. Vi har räknat grovt på det och vi får det inte att gå ihop, säger Hans Wedegren, läkare vid Praktikertjänst i Vittangi.

Positiva reaktioner

Ändå har modellen i Vittangi har framhållits av så gott som alla partier som ett fungerande exempel. Till och med Vänsterpartiet i Kiruna – som har motionerat om att inga privata företag ska få finnas i välfärdssektorn – anser att det här är en nödlösning de kan leva med.

Frågan är om det går att hitta en lösning som gör det möjligt för Praktikertjänst eller en annan utövare att teckna ett nytt avtal med landstinget.

Det handlar mycket om vilja. Självklart ska man kunna lösa det här med en politisk vilja, säger Kenneth Nilsson (S), landstingspolitiker i Kiruna och bosatt i Vittangi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus sjuk- och äldrevård – #dinröst

Mer i ämnet