Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sjuksköterskorna Monika Berg och Ulrika Linneruth beskriva arbetssituationen vid psykiatrin på Sunderby sjukhus. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Sjuksköterskor på Sunderbyn: ”Vår dåliga arbetsmiljö drabbar patienterna”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskor och skyddsombud beskriver en katastrofal situation på psykatrin vid Sunderby sjukhus.

– Vi behöver få hopp om en bättre arbetsmiljö för att orka jobba kvar, säger en anställd vid psykiatrin i Sunderbyn.

Skyddsombuden vid psykiatrin i Sunderbyn säger att regionen bara släcker bränder och efterlyser en långsiktig plan för bättre arbetsmiljö och bemanning.

”Har bara blivit sämre”

– Vi står på randen till en katastrof. Regionen måste börja titta mer seriöst och strategiskt på vad har vi för patienter och avdelningar och vad behöver vi för bemanning och hur vi kan förbättra arbetsmiljön så att folk vill jobba här, säger Monika Berg.

Enligt henne och skyddsombudskollegan Liselott Johansson har arbetsmiljön succesivt försämrats under de senaste tio åren.

– Sedan vi flyttade in i det nya psykiatrihuset har det också blivit sämre. Vi är uppdelade på tre avdelningar här och skulle därför behöva mer vara mer personal men arbetsgivaren säger att vi ska gå på en grundbemanning som vi anser är långt ifrån tillräcklig, säger Liselott Johansson.

”Måste få en bättre arbetsmiljö”

Skyddsombuden trycker på att det inte är de närmaste chefernas fel. Enhetscheferna får slita med att ringa in personal och med administration och får inte förutsättningar uppifrån sina chefer för att skapa en bra arbetsmiljö, menar de.

En anställd, som väljer att vara anonym, menar att många funderar på att sluta.

– Vi behöver få hopp om en bättre arbetsmiljö för att orka jobba kvar. Om regionen har en plan så måste de berätta om den, säger den anställde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.