Världsmästare i lassokastning är korade

Uppdaterad
Publicerad

Under varje världskongress för renskötarfolk hålls världsmästerskap i lassokastning, så även denna gång i Jåhkåmåhkke. Och både dam- och herrklassens vinnare kommer från Ryssland.

Regnet öste ner när världens renskötarfolk tävlade om vem som blir världsmästare i lassokastning. De tävlade i dam- och herrklass och alla kastade för att kvala till final.

Och segern gick till Varvara Struchkova, Even från Topolinoe. Hon är världsmästare för tredje gången.

Sameradion och SVT Sápmi
Varvara Struchkova Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi

– Jag är väldigt glad att vinna igen, det är tredje gången jag vinner det här världsmästerskapet, första gången var i 2005 i Jakutsk och 2014 i Kina och idag här i Sverige, Jokkmokk, säger hon till Sameradion & SVT Sápmi.

Varvara Struchkova säger att hon inte tränat speciellt för denna tävling.

– Jag visste att jag skulle tävla eftersom jag blev världsmästare under förra kongressen. Men jag har inte tränat mer än att jag använder lassot varje dag i arbetet med renarna, så jag behöver ingen annan träning.

I herrklassen vann Stepan Vanuyto från Jamal i nordvästra Sibirien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet