Åtgärderna som nu presenterats ingår i ett tidigare känt besparingsprogram som ska sänka Volvokoncernens kostnader med fyra miljarder kronor årligen.
Förändringen i Umeå var väntad – eller fruktad, om man ser det så. Fabriken pressar, svetsar och målar lastbilshytter.
-Sedan monteras inredning i hytterna, innan de fraktas vidare till våra lastbilsfabriker. Nu flyttas det sista ledet, så att det i stället görs på den fabrik hytten kommer till, säger Volvokoncernens informationsdirektör Mårten Wikforss.
Fabriken har omkring 2 100 anställda. Cirka 500 av dessa jobbar med inredningen.
”Karvar ur hjärtat”
IF Metallfacket är starkt kritiskt, och det var starka känslor på ett möte där personalen informerades av Mikael Bratt, chef för Volvos lastbilsproduktion.
-Det var mycket burop. Hyttmonteringen är en viktig del av fabriken. Det här är mer än en amputation, de karvar ur hjärtat, säger Jan-Olov Carlsson, klubbordförande vid Umeåfabriken, som varit anställd som hyttmontör i 34 år.
Volvo planerar att göra förändringen inom två år. Hur många av de 500 berörda som sägs upp är oklart. Volvo hänvisar till normal personalomsättning, och att man hoppas sälja fler lastbilar – vilket ger fler jobb i de andra delarna av Umeåfabriken.
Två linor blir en i Tuve
En del av hytterna kommer i stället att få inredningen monterad på Volvos fabrik i Tuve i Göteborg. Samtidigt läggs produktionen där om, så att tunga lastbilar tillverkas på en produktionslina, i stället för två. Men det medför i praktiken inte minskad kapacitet.
-Fabriken har som mest byggt runt 125 lastbilar om dagen. Nu ska vi kunna bygga upp till 150 med tvåskift, säger Wikforss.
Det ska ge ett bättre flöde i fabriken, som anses vara liten och inte så väl utformad. Det är oklart hur antalet anställda i Göteborg påverkas av förändringarna.