Maximilian Svensson med sin akvarellmålning. Foto: Carina Lindqvist

12- årige konstnären Maximilians målning såldes för över 25.000

Publicerad

På lördagen avslutades en auktion där konstverken i årets Rådhuskalender fanns till försäljning. Det var den yngste konstnärens tavla som såldes till högsta pris.
– Det är en av de största tavlorna jag gjort, säger 12-årige Maximilian Svensson.

Temat på den 11:e upplagan av Rådhuskalendern i Örebro har varit brett. Konstnärerna har fritt fått välja ämnen som berör dem och det har varit teman som ”mitt universum”, ”möte” och ”Metoo”. Under veckan har verken visats upp i en utställning på Vågengallerian i Örebro.

På lördagen fanns några av konstnärerna bakom verken på plats, bland annat den yngste konstnären, 12-årige Maximilian Svensson. 

– Det är en tavla från ett vintermotiv från min fantasi som jag har fritt målat och fått till vinterkänslan och mörkret. Det är en av de största tavlorna jag gjort, säger Maximilian.

Såldes till högsta pris

Privatpersoner och företag hade möjlighet att köpa originaltavlorna genom en tavelauktion.

Det var inte alla verk som såldes, men bland dem som gjorde det var Maximilians akvarellmålning, som såldes för högsta summan 25.200 kronor, varav tio procent går till Barncancerfonden.

– Det är sjukt kul, att sälja en tavla för så mycket pengar, säger Maximilian.

I cirka fem år har han målat med akvarell.

– Min pappa är designer och han har haft alla grejer hemma. Så ville jag prova också lite. Det var väl så det startade hela alltet.

Maximilian har fler saker på gång. På onsdag avtäcks en tavla som han målat till årets kampanj för majblomman. Men vad den föreställer får han ännu inte avslöja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer