Ewald Ornstein, chef för ortopedienheten på Universitetssjukhuset i Örebro, hoppas kunna ge besked till patienterna inom sex veckor. Foto: Jakob Odelstad

1 200 ortopedpatienter väntar på operation i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

1 256 patienter. Så många väntade på en ortopedoperation den 31 augusti, enligt chefen för ortopedienheten på Universitetssjukhuset i Örebro, Ewald Ornstein.

– Det är ungefär 2-3 gånger så många som normalt.

Operationsverksamheten på kliniken är nu på uppgång och målet är att uppnå full verksamhet igen om några veckor. 

– Men här på ortopedin har vi samlat på oss en vårdskuld under coronapandemin som motsvarar gott och väl en halv årsproduktion, säger Ewald Ornstein.

Coronapandemin

Frustrerade patienter

Den långa väntan på operationer har skapat frustration hos patienter som inte får någon information om ungefär när deras operation är planerad. Detta ska man nu försöka åtgärda.

– Coronakrisen är ett exempel på en sådan sak som man inte kan planera in. Men vi diskuterar nu om vi inte bör gå ut och informera var och en om ungefär när det kan bli deras tur. En preliminär plan bör vi ha klar om fyra till sex veckor.

”Måste prioritera om”

Däremot avvisar Ornstein idéen om att ge patienterna den exakta köplacering de har.

– Det ändrar sig ju hela tiden av att det inkommer akuta patienter och sådana som har högre medicinsk prioritet, vilket leder till att vi måste prioritera om.

Se chefen för ortopedienheten berätta om hur man hanterar operationsköerna i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet