I klippet berättar Andreas Svahn, (S), regionstyrelsens ordförande om orsakerna till det stora ekonomiska underskottet inom hälso- och sjukvården i regionen. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT/ Staffan Löwstedt/Svd/TT

Prognos: 700 miljoner kronor i underskott för sjukvården i länet

Uppdaterad
Publicerad

Hälso – och sjukvården i länet dras med stora ekonomiska problem. När året inleddes var underskottet 500 miljoner kronor men de planerade åtgärderna för att komma tillrätta med ekonomin har fått stå tillbaka på grund av coronapandemin och nu beräknas underskottet landa på 700 miljoner kronor i år.

I dag fattade regionstyrelsen beslut om att ansöka om 160 miljoner kronor i statsbidrag för regionens merkostnader kopplat till corona-pandemin.

– De pengarna gör jättestor skillnad, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

Coronaviruset i Örebro län

”Kraftiga åtgärder inom hälso- och sjukvården”

Samtidigt aviserar han att det kommer behövas tas krafttag under hösten och under nästa år för att minska underskottet.

– Jag är jättebekymrad, det är inte hållbart över tid att ha så stora underskott. Vi kommer att behöva vidta kraftiga åtgärder inom hälso- och sjukvården och i kollektivtrafiken till exempel, säger Andreas Svahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet