Hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson om arbetet med de uppskjutna operationerna. Foto: SVT

Regionen börjar beta av uppskjutna operationer

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som coronaläget varit lugnt i länet den senaste tiden väljer nu regionen att börja beta av alla de planerade operationer som skjutits upp under pandemin. En ”vårdskuld” som kan komma att följa med ända in på 2021.

Det är många patienter som har fått sina planerade operationer uppskjutna till förmån för coronapatienter som under våren och sommaren varit prioriterade inom vården.

I Örebro län är det dock precis som i fjol totalt ungefär 6 000 patienter som väntar på sin operationstid. Men de siffrorna har sin förklaring menar hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson på Region Örebro län.

Coronaviruset i Örebro län

– Det är ungefär 20 procent färre som blir skickade till oss för att få sin operation gjord så man kan misstänka att det är ungefär 1 000 personer som inte fått sin operation, säger han.

Orosmolnet: ny våg

Även om de under hösten trappar upp arbetet med de planerade operationerna så kommer det ta lång tid innan vårdkön har betats av.

– Vi kommer att göra vad vi kan under hösten men min gissning är att vi kommer släpa med oss det här en bra bit in i 2021, säger Jonas Claesson.

Dessutom finns det en oro att det ska komma en ny smittvåg efter sommaren.

– Det är det som vi är rädda för, att det ska komma en ny våg som ska störa oss i det här arbetet – att ta tillbaka det som vi förlorat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet