Mannen i 20-årsåldern döms till 13 års fängelse för mord. Foto: Johannes Weckström/SVT

13 års fängelse för dödsmisshandel på Väster i Örebro

Uppdaterad
Publicerad
Den man som åtalades misstänkt för en dödsmisshandel på Väster i Örebro i mars i år döms av Örebro tingsrätt. Mannen som är i 20-årsåldern döms till 13 års fängelse för mord.

Det var i slutet av mars som mannen möttes upp med en jämnårig efter att en tvist uppstått om en försäljning av en bilstereo. Den man som i dag döms misshandlade i samband med mötet den andre mannen genom att hugga honom med flertalet knivhugg. Den attackerade mannen avled av sina skador.

Har erkänt knivhuggen

Mannen har erkänt att det var han som orsakade skadorna, men har hela tiden menat att han inte haft för avsikt att döda mannen, utan att han enbart försvarade sig.

– Han har uppgett att han ska ha blivit omringad av flera män, som då skulle ha varit beväpnade med olika former av tillhyggen, bland annat baseballträn. Varken vittnesmål eller skadornas omfattning stärker hans berättelse, säger Marinette Gustafsson, chefsrådman.

Var planerat

Enligt domen tyder skadorna på att huggen utdelats med kraft och att det inte rör sig om skador som kan uppstå när någon försvarar sig.

Mannen uttryckte sig även nedvärderande om den avlidne före mordet och hade sagt till vänner att han skulle döda honom. Efter mordet ska han dessutom skickat bilder på den blodiga kniven. Även det ligger till grund för att mordet var planerat enligt tingsrätten, som var helt enig i sitt beslut.

Kommer överklaga

Mannens försvarare, Anders Bohmansson, har under fredagen pratat med sin klient som meddelat att han vill överklaga domen.

– Vi anser att tingsrätten gjort en felbedömning eftersom det här är en nödvärnssituation, som fritar min klient från ansvar, säger han.

– Han är besviken på dagens besked.

Att domen blev 13 års fängelse beror på en kombination av brottet i sig och mannens ålder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer