Foto: Johannes Weckström/Peter Comstedt/SVT

Ung man åtalas för dödsmisshandel på Väster

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern åtalas nu för att ha misshandlat en man till döds på Väster i Örebro tidigare i år. Enligt mordåtalet ska han ha knivhuggit offret flera gånger efter en misslyckad försäljning av en bilstereo.

Det var den 27 mars i år som en man i 20-årsåldern överfölls och misshandlades utomhus på Väster i Örebro. Han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Bara timmar efter våldsdådet greps en man i 20-årsåldern och har suttit häktad sedan den sista mars. På tisdagen åtalades mannen vid Örebro tingsrätt, misstänkt för att ha mördat den andre mannen.

Enligt åtalet var mordet planerat och åklagaren anser också att den misstänkte visat stor hänsynslöshet och utnyttjat den unge mannens svårigheter att värja sig.

Blodspår del av bevisningen

I bevisningen finns bland annat ett resultat från NFC, Nationellt forensiskt centrum, som visar att blod från offret hittats på den misstänktes tillhörigheter.

Dessutom ska flera personer ha blivit vittnen till dödsmisshandeln. Enligt åtalet skickade den misstänkte också en bild på en blodig kniv till två personer efter dådet. Han ska också ha erkänt att han huggit offret flera gånger med en kniv.

Köpte trasig stereo

Bakgrunden till händelsen är enligt åtalet att offret köpt en bilstereo av den misstänkte. Stereon visade sig vara trasig.

– Det börjar med en försäljning av bilstereon till målsägarens familj. De reklamerar den, säger att den är trasig och att de vill ha tillbaka pengarna, säger åklagaren Christine Chi.

När offret försökte kontakta den misstänkte för att lösa affären ska den misstänkte ha blockerat honom. Därför åkte offret hem till den misstänktes föräldrar – bara två dagar innan mordet.

Det ska ha gjort den misstänkte mannen arg. ”Man gör inte så mot mina föräldrar”, ska den misstänkte ha sagt till en annan person.

Den misstänkte stämde därefter träff med offret på mordkvällen för att lösa affären.

Förnekar mord

Den misstänkte har bekräftat delar av händelseförloppet, men han förnekar mord och att han skulle ha dödat mannen med uppsåt.

En kniv som tillhör den misstänkte har tagits i beslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.