Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du chefen för hälso- och sjukvårdsstaben om Ivo-kritiken. Foto: Philip Naskret/SVT

Ivo: Regioner brister i arbetet med våld i nära relation

Uppdaterad
Publicerad

Det finns allvarliga brister i sjukvårdens arbete mot våld i nära relationer, enligt Ivo.

Vårdcentralerna i Örebro län är sämst i landet på att följa Socialstyrelsens krav. 20 av 27 vårdcentralschefer har svarat att de inte följer föreskriften.

Ivo har genomfört en tillsyn över det arbete som regioner och kommuner bedriver när det gäller våldsutsatta. Man har bland annat tittat på hur regionerna följer Socialstyrelsens föreskrift om våld i nära relation.

Region Örebro län har högst andel vårdcentraler i landet som svarar att de inte följer föreskriften, 74 procent.

Regionen vet inte vad siffrorna beror på, men har en teori om att vårdcentralscheferna inte har koll på vilka rutiner som finns.

– Det är väldigt allvarligt. Som chef när du ska leda och styra en vårdcentral så behöver man ha koll på alla områden, säger Karolina Stridh, chef för hälso- och sjukvårdsstaben.

Ivo har genomfört tillsynen på uppdrag av regeringen.

Ställs frågor till patienter

I sjukvården ställer personalen frågor till patienterna om de blir utsatta för våld i nära relation. Det sker till exempel på barnmorskemottagningarna, barnavårdscentralerna och vid besök hos kurator eller psykolog.

– Man har sett i forskning att det är viktigt att hälso- och sjukvården ställer frågan. Ibland får man napp och ibland tar de kontakt längre fram och vågar öppna sig, säger Karolina Stridh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.