Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När hon berättade att hon var gravid var vi väldigt lyckliga. Vi tyckte att det var ett mirakel, men det här miraklet tog hennes liv”, säger Gina, mördade Noras mamma. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Ginas gravida dotter Nora mördades i Linköping: ”Hon ska inte bara vara en siffra”

Uppdaterad
Publicerad

Gravida Nora hittades död i sin lägenhet i Linköping i mars. Hon är en av tio kvinnor i Sverige som under årets tre första månader tros ha blivit mördade. I de flesta fallen är det en man i kvinnans närhet som är misstänkt.

SVT har pratat med Noras mamma som berättar om sorgen och ilskan efter dotterns plötsliga bortgång.

Det har gått exakt 40 dagar sedan Nora dog och fyra dagar sedan hon begravdes när vi träffar hennes mamma Gina. Hon är fortfarande i chock och det råder en tung stämning hemma i lägenheten i Tranås.

– Det känns overkligt, allt känns som en film. Det är svårt att förstå att det som hänt min dotter är på riktigt. Jag förnekar det, säger Gina och fortsätter:

Mäns våld mot kvinnor

– Jag tror inte att jag någonsin kommer att uppskatta mitt liv igen. Sorgen kommer att alltid finnas kvar.

Det var den 21 mars som 40-åriga Nora hittades död i sin lägenhet i Vasastaden i Linköping. En man som hon tidigare haft en relation med misstänks för mordet. Han är häktad och förnekar brott.

”Ville inte berätta”

Gina visste väldigt lite om den misstänkta mannen. Hon fick veta var han kom ifrån och hur han såg ut. Inget mer.

– Nora ville inte berätta. Hon blev lättirriterad varje gång jag frågade något så jag lät bli.

Nora visste inte att hon kunde bli med barn. Men i januari, ungefär samtidigt som hon fyllde 40 år, fick hon veta att hon var gravid. Lyckan var stor, men kortvarig.

– Vi pratade om att det här var den bästa födelsedagspresenten, säger väninnan Hibo, som är med och stöttar mamman under intervjun.

Tre månader senare mördades Nora.

”De tog inte mig på allvar”

Gina är kritisk till polisen som enligt henne inte tog hennes oro på allvar. När Noras mobil var avstängd under en ovanligt lång tid anade Gina oro. Mamman ville att polisen skulle kolla till dottern, men istället blev det väninnan och hyresvärden som var först på plats och fann Nora död.

– Hon borde inte ha behövt se sin bästa vän död. Hon kommer att leva med den synen hela livet.

Förra veckan framkom det att den misstänkta mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning och att han därmed kan, vid en eventuellt fällande dom, dömas till fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mäns våld mot kvinnor

Mer i ämnet