Arkivbild. Hunden var av kampsportstyp och avlivades av polis på platsen.

15-årig pojke ihjälbiten i familjehem – nu kommer åtalet

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen lämnade åklagare Louise Helleday in åtalet mot ägaren till den hund som i juli 2018 attackerade två tonåriga pojkar i Ljusnarsbergs kommun. Den ena pojken skadades så allvarligt att hans liv inte gick att rädda.

Åtalet gäller vållande till annans död.

Pojken som dog var familjehemsplacerad i Ljusnarsberg och det var i hemmet som attacken skedde. 

Hundattack Ljusnarsberg

Hund av kamptyp

Enligt åtalet var hunden av kamphundstyp som haft en benägenhet att reagera på händelser och situationer med att gå till angrepp.

När händelsen inträffade befann sig den 15-årige pojken ensam på uteplatsen till bostaden med hunden. Pojken fick flera bett i halsen och i ansiktet och förblödde av skadorna.

”Brustit i tillsyn och aktsamhet”

Enligt åklagaren har familjehemsmamman brustit i både tillsyn och aktsamhet då hon låtit pojken och hunden vistas tillsammans utan uppsikt. Flera personer som förhörts menar att hundägaren borde ha insett risken för en attack med dödlig utgång.

Kvinnan har tidigare ägt andra kamphundar som gått till attack mot andra hundar. Enligt journalanteckningar från distriktsveterinären 2015 ska en hund blivit så illa skadad att den behövt avlivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hundattack Ljusnarsberg

Mer i ämnet