Hunden var av en amerikansk bulldog och avlivades av polis på platsen. Foto: Anders Nord/SVT

Efter dödliga hundattacken – familjehemsmamman frias

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten friar nu den kvinna vars hund bet ihjäl en 15-årig pojke i Ljusnarsbergs kommun förra året från ansvar till vållande till annans död. 15-åringen var familjehemsplacerad hos kvinnan när hennes hund bet ihjäl honom.

Åklagaren åtalade kvinnan för vållande till annans död, med utgångsläget att hon skulle ha brustit i tillsynen som krävts av henne både som familjehemsförälder till 15-åringen och som hundägare.

Tingsrätten håller inte med

Tingsrätten har däremot kommit fram till att kvinnan inte har varit oaktsam. De menar att omständigheterna inte varit sådana att kvinnan insett eller borde ha insett risken för att hunden skulle gå till angrepp mot pojken.

Anledningen är att hunden inte tidigare attackerat människor och bara en gång bråkat med en annan hund. Tingsrätten menar att kvinnan inte heller på annat sätt genom oaktsamhet orsakat pojkens död.

Föräldrarna får skadestånd

Pojkens föräldrar kommer att få skadestånd i enlighet med att hundägaren har ansvar över skador som hunden orsakar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hundattack Ljusnarsberg

Mer i ämnet