Foto: SVT

15:e melodibidraget för Örebrotrio

Uppdaterad
Publicerad

Trogna låtleverantörer till melodifestivalen bidrar för 15:e gången. Ellen är sångfågeln som kan få deras låt att lyfta.

I deltävling ett av Melodifestivalen på lördag ställer sig 18-åriga Limhamnstösen Ellen Benediktson på scen i Malmö för att framföra låten ”Songbird”. Låten skrevs ursprungligen av de tre örebroarna Johan Fransson, Tim Larsson och Tobias Lundgren för en annan artist redan för flera år sedan, men den har legat vilande tills Christer Björkman ringde för några månader sedan och berättade att bidraget var antaget.

– När Ellen gick på gymnasiet fick hennes skola förfrågan om att ställa upp som ersättare för Frankrike under Eurovisionrepetitionerna förra året. Då gjorde hon ett väldigt bra framträdande och Christer tyckte vårt bidrag passade, säger Johan Fransson.

Melodifestivalen 2014

Aldrig osams

Johan har tidigare spelat i dansbandet ”Date” som hade kontrakt hos Bert Karlsson. När han blev örebroare hittade han Tim Larsson och Tobias Lundgren som tillsammans blev en framgångsrik låtskrivartrio för tolv år sedan.

Förutom femton bidrag till melodifestivalen genom åren har de skrivit för världsartister som Celine Dion, Susan Boyle och inte minst det amerikanska countrybandet ”Rascal Flatts”. Deras låt ”Come Wake Me Up” låg under en period som fjärde mest spelade countrylåt i radio på den amerikanska Billboardlistan.

– Vi fungerar bra tillsammans och är aldrig osams. Vi bidrar med olika saker. Johan skriver och spelar in sång. Tim mixar och syr ihop säcken. Jag sköter trumkomp och körer. Vi kompletterar varandra, säger Tobias Lundgren

Inte superduktiga på att spela

Hemligheten med framgångsrika låtar är enligt de tre ”musikörerna” inte djupa kunskaper i musikteori.

– För vår del handlar det snarare om att hitta harmonier och vi är i grunden inte superduktiga på att spela egentligen, säger Tim Larsson.

På frågan varför samma låt- och textförfattare står och vinkar där i TV från år till år trots alla tusen bidrag som skickas in svarar Johan så här:

– Ja, det har pratats mycket om det där. Jag tror att det helt enkelt är så här att de människorna som lägger ner mycket tid och energi och dessutom jobbar med det varje dag är väldigt duktiga på vad som kommer funka i melodifestivalen. Det är ingen slump att de står där.

Om Tävlingsbidraget

Ellen Benediktson tävlar med örebrobidraget ”Songbird” i första deltävlingen i Malmö.

Hon tävlar bland annat mot Yohio, Helena Paparizou och dansbandssångerskan Elisa Lindström.

Sylvester Schlegel som är född i Örebro tävlar också i Malmö med låten ”Bygdens son”.

Sändningarna startar Lördag 20:00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2014

Mer i ämnet