Det kan finnas ett mörkertal eftersom de branscher som drabbats hårdast har många timanställda som inte syns bland varslen. Foto: SVT

300 varsel i Örebro län under mars – ”siffrorna kan vara i underkant”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den 13 mars har 185 personer varslats om uppsägning i Örebro län. Under hela månaden har 300 personer varslats. Men dessa siffror visar inte hur många som faktiskt förlorat arbetet på grund av coronaviruset.

Den 11 mars meddelade regeringen ett stopp för sammankomster med fler än 500 personer. Det ledde snabbt till att konferenser, evenemang och liknande tillställningar ställdes in.

Det här har slagit hårt mot framförallt restaurang- och hotellnäringen samt rese- och mötessektorn, något som nu syns i varselstatistiken från Arbetsförmedlingen.

Coronaviruset i Örebro län

Sedan den 13 mars har 13 arbetsplatser varslat totalt 185 personer i Örebro län.

Under hela mars månad har 300 länsbor varslats.

– Det är många varsel, vi märker en ökning, säger Sari Harju, chef arbetsförmedlingen Örebro län.

Mörkertal

Varslen berör alltså främst besöksnäringen och det betyder att det också finns ett mörkertal när det kommer till hur många som faktiskt förlorat sitt arbete.

– Siffrorna kan vara i underkant eftersom de som har timanställningar inte finns med i den här statistiken, säger Sari Harju.

Dessutom menar Sari Harju att Arbetsförmedlingens varseladministration inte hinner med att registrera alla varsel, vilket betyder att flera efterregistreringar kommer att komma in.

I statistiken räknas inga permitteringar och enligt Sari Harju kan några varsel göras om till permitteringar framöver.

Sedan den 1 januari i år har 806 personer varslats i länet.

Enligt ett pressmeddelande som Arbetsförmedlingen skickade ut tidigare under måndagen angavs 156 varsel i länet under mars månad. Men enligt Sari Harju har fler varsel registrerats under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet