Delad bild. Till vänster syns flera övergivna bilar på rad. Till höger en man med glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambjörn Lätt arbetar som handläggare på återvinningsenheten på Naturvårdsverket. Han menar att bidraget för att flytta och skrota fordonsvrak som infördes 2021 av Naturvårdsverket hittills är underutnyttjat av kommunerna. Foto: SVT

Endast 91 kommuner i landet har sökt skrotningsbidrag för bilvrak

Uppdaterad
Publicerad

Dumpade skrotbilar har länge skapat problem för kommuner och privata markägare i hela landet. Men fram till ifjol har endast 91 av 290 kommuner i landet sökt det bidrag som infördes 2021, för att fler övergivna fordonsvrak ska tas om hand.

– Bidraget är underutnyttjat, säger Ambjörn Lätt på Naturvårdsverket.

Sedan bidraget infördes 2021 till och med 2022 har Naturvårdsverket tagit emot 240 ansökningar från 91 kommuner. 2 197 bilar har beviljats stöd.

– Vi har 30 miljoner i budget per år för det här och hittills har vi bara betalat ut cirka 6,5 miljoner. Den pågående ansökningsperioden stänger 9 juni i år, efter det finns data även för den perioden, säger Ambjörn Lätt.

Bidraget är till för att fler övergivna fordonsvrak ska kunna tas om hand och återvinnas eftersom de kan skada både miljö och människor. Kommunerna kan få bidrag i efterhand med max 5 000 kronor per fordon.

Malmö och Göteborg i topp

Malmö och Göteborg har tillsammans fått nästan tre miljoner kronor för att ta hand om över 900 skrotbilar. Stockholm har fått ut 365 000 kronor för omhändertagandet av 83 fordon. I exempelvis Örebro län har åtta av tolv kommuner sökt och fått stöd. Bland annat i den norra länsdelen.

– Bidraget är underutnyttjat. Kanske har informationen inte gått fram, trots att vi tidigare gått ut med den till alla kommuner, eller så finns det andra orsaker, säger Ambjörn Lätt.

Privatpersoner kan inte söka

Enbart kommuner kan söka stödet. Kritiker menar att privatpersoner borde få ersättning för att ta hand om sina egna skrotbilar, i stil med den skrotbilspremie som togs bort 2007. Den som får en skrotbil dumpad på sin mark kan dessutom göra sig skyldig till brottet egenmäktigt förfarande, genom att flytta ett fordon som man själv inte äger.

– Det är fordonsägarens ansvar att ta hand om sin skrotbil, och ett brott att dumpa den på någon annans mark. Det är tråkigt när det händer, men ingenting vi kan påverka, säger Ambjörn Lätt.

Det finns numera en ny bestämmelse i Avfallsförordningen som tydliggör det ansvar ägaren har för en uttjänt bil.
– Vi hoppas att det kan leda till att fler uttjänta bilar skrotas på ett korrekt sätt.

Så fungerar bidraget

– Kommunerna kan få max 5 000 kronor per omhändertaget fordonsvrak.

– Kommun måste ha tagit över ägandet av fordonet.

– Fordonet ska vara avregistrerat hos Transportstyrelsen.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.