Delad bild. Till vänster: En trasig skrotbild. Till vänster: En kvinna i gul varseljacka och glasögon blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För två år sedan startade Samhällsbyggnad Bergslagen ett intensivt arbete med att utreda och ta hand om övergivna fordon. Elin Andersson, infrastrukturförvaltare på Samhällsbyggnad Bergslagen, leder arbetet. Foto: Elin Igelström Nordahl/SVT/Privat

Krafttag mot övergivna fordonsvrak: ”Norra länsdelen har blivit ett dumpningsområde”

Uppdaterad
Publicerad

Dumpning av uttjänta fordon i skog och mark har länge varit ett problem i norra delen av Örebro län. För att få bukt med problemet har Samhällsbyggnad Bergslagen inlett ett intensivt arbete – som nu börjat ge resultat.

För två år sedan, hösten 2021, startade Samhällsbyggnad Bergslagen ett intensivt arbete med att utreda och ta hand om övergivna fordon som dumpats i olika områden, i de fyra kommunerna Lindesberg, Nora, Ljusnarsberg och Hällefors.

Detta skedde i samband med att Naturvårdsverket, på uppdrag av regeringen, började att utlysa bidrag till kommuner för att de skulle kunna ta hand om övergivna fordon. Bakgrunden handlar om att skrotbilspremien, som togs bort redan 2007, har lett till att dumpningen har ökat i olika områden.

– Vi ser att norra länsdelen blivit någon form av dumpningsområde. Vi har ofta uppgifter på ägaren till fordonet. Oftast bor inte ägaren i området där fordonet är dumpat, utan någon annanstans, säger Elin Andersson, infrastrukturförvaltare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

Satsningen har effekt – fler fordon flyttas och skrotas

Satsningen har nu börjat ge resultat i de fyra kommunerna. Under åren 2021- 2022 kunde Samhällsbyggnad Bergslagen, med hjälp av bidraget, flytta och skrota totalt 150 fordon. Åren 2018-2019, innan bidraget delades ut, kunde endast 25 fordon flyttas och skrotas.

– Det jag tror är att man tyvärr inte riktigt har medlen för att göra det här i alla kommuner. Man tillsätter inte någon som kan jobba med det här mer frekvent, säger Elin Andersson.

Hör mer i klippet om satsningen på dumpade fordon i den norra länsdelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.