Tvärsnytt då och nu.

Nyhetsåren med Tvärsnytt summeras

Uppdaterad
Publicerad

Den 3 mars 1986 sändes Tvärsnytt för första gången. Nu, 28 år senare, går namnet i graven. Missa därför inte Tvärsnytts sista årskrönika – som tar upp både året som varit men även blickar tillbaka på de 28 åren som gått.

Under våren 2015 kommer Tvärsnytt att byta namn till SVT Nyheter Örebro och SVT Nyheter Västmanland. Därmed går en 28 årig epok i graven.

Det hela började måndagen 3 mars 1986. Men den första sändningen kom lite på kant av det som hände några dagar tidigare, nämligen mordet på Sveriges statsminister Olof Palme.

”Ett trauma”

– Det var ett trauma lokalt även för oss på redaktionen. Hur gör vi nu? Det var bara att sätta tänderna i det nya och hitta någonting som var lokalt att fortsätta på, minns Birgitta Ekblad, som var redaktör under Tvärsnytts första sändningsdag.

I Tvärsnytts årskrönika 2014 kommer du få följa med bakåt till alla de år som gått. Det blir en massa nostalgiska klipp, samt även gäster i form av gamla välkända ansikten. Givetvis kommer även nyhetsåret 2014 att avhandlas.

Johannes Weckström är mannen bakom årskrönikan, Sofia Sjöström är programledare.

– Att göra en årskrönika är dubbelt. Det är ett oerhört tufft jobb att göra urvalet, men även en ynnest att när det väl är gjort, att fritt få spegla året som varit. Man fylls av glädje över allt vi lyckas berätta om i stort och smått, säger Weckström och fortsätter:

Speglar 28 år

– I år har vi ju också valt att i krönikan spegla 28 år av Tvärsnytt som går i graven nästa år i och med SVT:s satsning på fler regionala nyhetsredaktioner och nya varumärken. Jag hoppas och tror att programmet är av intresse för alla de tittare som tycker om våra lokala nyheter.

Tvärsnytts årskrönika 2014 sändes:

Nyårsdagen klockan 18:30 i SVT 1

2 januari klockan 13:15 i SVT 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.