Meritor varslar till följd av coronapandemin. Hör platschef Kent Blom (på bilden) och IF Metalls ordförande Åke Utter i klippet ovan. Foto: SVT

300 anställda varslas från Meritor

Uppdaterad
Publicerad

Meritor i Lindesberg, som tillverkar axlar till lastbilar, meddelade under onsdagen att man varslar 300 anställda om uppsägning. Orsaken är den kraftiga marknadsnedgången som skett i samband med coronapandemin.

– Självklart mycket tråkigt, säger Åke Utter, ordförande på IF Metall på Meritor.

Meritor levererar fordonsaxlar för märken som Ford Otosan, DAF och Hino men framför allt Volvo lastvagnar. Totalt har företaget 825 anställda, 300 av dessa varslas alltså nu.

– Det är fruktansvärt att behöva gå ut med ett sådant här besked, hela fabriken berörs av det här, säger Åke Utter, förtroendevald för IF Metall-klubben på Meritor.

Coronaviruset i Örebro län

”Får se när vi kan ge besked”

Facket ska nu sätta i gång med förhandlingar med företaget om villkoren för varslen.

– De kommer dra ut lite på tiden så vi får se när vi kan ge besked till de berörda anställda, säger Åke Utter.

Enligt platschefen på Meritor, Kent Blom, beror varslen i huvudsak på marknadsnedgångar som en följd av covid-19.

– Pandemin har lett till ekonomiska effekter på de olika marknaderna som gör att våra kunder säljer mindre lastbilar och bussar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet