Foto: SVT

3.000 kemikalier misstänks vara farliga – en enda har ett gränsvärde

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera skandaler med vatten som förgiftats av PFAS saknas det idag gränsvärden för nästan alla de tusentals kemikalier som finns i gruppen.
Nu menar Naturskyddsföreningen att det är bråttom att bestämma tydliga regler.
För ämnena stannar kvar i naturen – och mängderna ökar hela tiden.

PFAS, högfluorerade ämnen, är bland det som är absolut mest svårnedbrytbart i naturen.

Kemikalierna som finns i gruppen har använts och används fortfarande i en mängd produkter, som smink, impregneringsmedel och skidvalla. De är bra på att få ytor att bli vatten-, fett- och smutsavvisande. Men de stannar kvar i naturen och sprids med vatten.

”Ett stort problem”

Idag saknas gränsvärden för hur mycket PFAS det får finnas i mark och vatten för nästan samtliga ämnen i gruppen.

– Det är ett stort problem, eftersom det är konstaterat att PFAS är skadligt för djur och troligtvis också för människor. Idag har vi gränsvärde för bara ett enda PFAS och det finns ungefär 3.000 ämnen i den här gruppen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Brandskum förgiftade vatten

Det ämne i gruppen som det idag finns regler för är det förbjudna PFOS, som funnits i brandskum. Det har spridit sig från brandövningsplatser till grundvattnet och också förgiftat brunnar när det använts för att släcka bränder i bostäder. Nu väntar stora saneringar av marken på de platser där mycket brandskum har använts.

Nästa år ska riksdagens miljö- och jordbruksutskott ta upp frågan om det ska bli tydliga gränser för hur mycket PFAS det får finnas i mark och vatten.

Vill ha nya regler – snabbt

Naturskyddsföreningen menar att det nu är bråttom att få fram nya regler – och övervaka så att de hålls.

– Väldigt bråttom. Det här är ämnen som, förutom att de är farliga för biologiskt liv, också är svårnedbrytbara. Det betyder att det ackumuleras ute i miljön. Det kommer att finnas mer och mer om vi inte gör något åt det väldigt fort, säger Karin Lexén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer