3000 personer skrev under proteslista mot den sjunkande vattennivån i Hjälmaren. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

3 000 namnunderskrifter mot låg vattennivå i Hjälmaren

Uppdaterad
Publicerad

Uppropet “Rädda Hjälmaren” har sedan juni samlat ihop över 3 000 namnunderskrifter som protest mot den sjunkande vattennivån i Hjälmaren.
– Vi hade enkelt kunnat få ännu fler namn om namninsamlingen fortsatt längre, säger upphovsmannen Hasse Nyström.

Kritiken mot de låga vattennivåerna i Hjälmaren har lyfts under många år och riktas direkt till Hjälmarens Vattenförbund, vilka har i ansvar att sköta vattenregleringen av Hjälmaren.

Gruppen Rädda Hjälmaren startades som ett uppror mot förbundet och hanteringen av vattenregleringen. De menar att vattennivån under många år har underskridit rådande vattendom, vilket i sin tur skapat stora problem för både rederiföretag och privatpersoner.

”Tillsättas en utredning”

Efter samling vid länsstyrelsen promenerade gruppen på 50 personer in på länsstyrelsens innergård där hela listan överlämnades till landshövdingen Maria Larsson. 

– Hon lovade att det ska tillsättas en utredning och jag vill att representanter för vår grupp som heter Rädda Hjälmaren ska ingå, säger Hasse Nyström. 

Se bilder från manifestationen och när Hasse Nyström på plats vid Hjälmaren visar var vattenlinjen brukade gå i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet