Bo Rudolfsson (KD) är kommunstyrelsens ordförande i Laxå. Hör hans kommentar i klippet ovan. Foto: SVT, Marcus Titus/SVT

Laxå vill hoppa av Vätternvattenprojektet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan Laxå kommun hoppa av Projektet Vätternvatten, som går ut på att förse invånarna i länet med vatten från sjön Vättern. Kommunen anser att den kan klara av vattenförsörjningen utan projektet.

På onsdagen tog kommunstyrelsen ett enhälligt beslut att hoppa av vattenprojektet, vilket P4 Örebro var först med att rapportera.

Kommunstyrelsen baserar sitt beslut på den rapport som tagits fram av företaget Sweco och en projektgrupp från Laxå. I den dras slutsatsen att Laxå redan har en fungerade vattenförsörjning, och att kommunen bör lämna projektet.

Projektet Vätternvatten

– Vi ser utifrån den utredning som gjorts att vi har tillräckligt med vatten själva, säger Bo Rudolfsson, (KD) kommunstyrelsens ordförande.

Stort projekt med flera kommuner

Tanken med projektet är att förse länets invånare med dricksvatten från Vättern genom en fyra mil lång bergtunnel från Hargemarken i Askersund till Håkamo i Hallsberg. Om Laxå väljer att lämna är Hallsberg, Kumla, Lekeberg och Örebro kommun kvar i projektet.

Den 21 oktober ska det slutgiltiga beslutet om projektet fattas i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Projektet Vätternvatten

Mer i ämnet