Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lars Ferbe, projektchef för Vätternvatten AB, hoppas att invånarna i Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg och Örebro kan få dricka vatten från Vättern till 2027. Foto: Lovisa Blomberg/SVT

Projektet Vätternvatten tar nästa steg: ”Ska ha samråd med enskilda berörda”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan börjar bolaget Vätternvatten AB bjuda in till samråd med enskilda berörda i länet, för att berätta om projektet som ska förse hundratusentals invånare i länet med dricksvatten från Vättern. Nästa steg är en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen.

Projektet Vätternvatten drog igång redan 2008 för att se över om det är möjligt att ta dricksvatten från Sveriges andra största sjö, Vättern. Redan idag förser sjön omkring 300 000 människor med vatten och om Vätternvattenprojeket blir verklighet fördubblas det antalet.

Fyra mil lång tunnel

Det är kommunerna Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg och Örebro ska förses med dricksvatten från Vättern genom en fyra mil lång bergtunnel från Hargemarken i Askersund till Håkamo i Hallsberg. Det är också de kommunerna som är delägare i bolaget Vätternvatten AB.

– Vi har gjort många utredningar och känner att vi kommit en bra bit på väg när det gäller tekniska lösningar, säger Lars Ferbe, projektchef för Vätternvatten AB.

Synpunkter från berörda

Nästa steg mot en ny vattentäkt är samråd med berörda. Förra veckan hölls samråd med kommuner, länsstyrelsen och myndigheter för att berätta om projektet och de miljökonsekvenser som kan uppstå. Denna vecka börjar bolaget med samråd för enskilda berörda.

– De enskilda är de som bor och lever i anslutning till de platser där vi ska gå fram med tunneln. Vi har fått synpunkter från dem, vi har även skickat ut enkäter för att få koll på området. Vi kommer säkert få fler synpunkter nu i och med samråden vi ska ha.

Vad har de för synpunkter?

– Man vill vara noga med det man själv har, till exempel dricksvattenbrunnar och värmebrunnar. Men vi får se nu i veckan vad de tycker, säger Lars Ferbe.

Flera delar i processen

Samråden är en del som måste göras inför den tillståndsansökan som ska skickas in till mark- och miljödomstolen nästa år. Därefter ska det fattas ett ”igångsättningsbeslut” av de inblandade kommunerna innan man kan börja bygga. Om allt går enligt tidsplanerna kan många länsbor dricka vatten från Vättern 2027.

– Det är en optimistisk tidplan. Det kräver att allt går bra och att tillståndsansökan inte drar ut på tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet