Så här går det till när bergtunneln ska dras för att Örebro ska kunan ta dricksvatten från Vättern. Foto: SVT

Vätternvatten kan lösa vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

En av anledningarna till vattenbristen i Örebro är att kommunen i dag endast får sitt dricksvatten från Svartån men det finns ett projekt som kan komma att ändra på det, Vätternvattenprojektet.

Sedan 2008 har ett antal kommuner i Örebro län deltagit i ett projekt för att se över om det är möjligt att ta dricksvatten från Sveriges andra största sjö, Vättern. Redan i dag förser sjön omkring 250 000 människor med vatten och om Vätternvattenprojeket blir verklighet fördubblas det antalet.

Bilda gemensamt bolag

Peder Eriksson är enhetschef för vatten vid Länsstyrelsen Örebro län och han är med och samordnar projektet mellan kommunerna.

Vattenbristen i Örebro län

– Just nu ligger projektet i att kommunerna arbetar för att bilda ett gemensamt kommunalt bolag som ska hantera det här med vatten från vättern. Tidigare har det varit mer av ett utvärderigsprojekt, men nu går det in i en mer aktiv fas, säger han.

Verklighet om 10-15 år

Men projektet ligger fortfarande långt fram i tiden. Vatten från Vättern i kranen kan som tidigast bli verklighet om 10-15 år. Det är dels olika tillstånd som tar tid och det praktiska, som att till exempel borra en bergtunnel från Vättern till Hallsberg.

Peder Eriksson Foto: Axel Brantemo /SVT

– Det krävs mycket tillstånd och tillståndsprövningar och det är mycket praktiskt som ska genomföras, vi räknar med ungefär fyra år bara för att borra bergtunneln. Den största utmaningarna är det praktiska arbetet att genomföra borrningen, bygga upp ett nytt vattenverk och alla ledningsnät. Det är mycket praktiskt som ska lösas, säger Peder Eriksson.

Kostar runt tre miljarder

Det finns flera anledningar till att kommunerna är intresserade av vatten från Vättern, bland annat problem med nuvarande ytvattentäkt, både när det gäller kvalitet och kvantitet. Men det är inte gratis att få dricksvatten från Vättern.

– När det gäller anläggningskostnader uppskattas det till något under tre miljarder kronor. Om man ser till genomsnittet handlar det om ungefär hundra kronor i ökad kostnad för en normalvilla i månaden, säger Peder Eriksson.

Har den nuvarande vattenbristen i exempelvis Örebro skyndat på processen på något sätt?

– Vi har haft ett bra tempo i det här arbetet under en längre tid och man kan inte säga att det skett någon dramatisk ökning under hösten på grund av detta, utan det går framåt stadigt.

Kommunerna som vill ha vatten från Vättern

Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Nora och Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet