På 42 platser i Örebro län finns det obevakade järnvägsövergångar där sikten är skymd. Foto: TT/SVT

42 livsfarliga järnvägsövergångar finns i länet

Publicerad

I Sverige finns 1100 helt obevakade järnvägsövergångar i landet där sikten är för dålig enligt Trafikverkets egna riktlinjer. Det visar en sammanställning ur Trafikverkets register som SVT:s Upprag Granskning har gjort.

42 av dem finns i Örebro län och det är främst i Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommun som de farliga övergångarna finns.

Det handlar om övergångar där det finns varken bommar, ljud eller ljussignaler som varnar för tåg.

Kravet är att den som korsar järnvägen ska ha tio sekunder på sig att hinna se tåget innan det når övergången, men i dessa 1100 helt obevakade övergångar är det kravet alltså inte uppfyllt.

Just bristande sikt har varit en bidragande orsak till flera dödsolyckor även om ingen av de övergångar som finns i Örebro län varit platsen för en dödsolycka.

I Uppdrag granskning som sänds ikväll, onsdag, 20:00 på SVT1 kommer generaldirektör Lena Erixon svara på frågor om vad Trafikverket ska göra åt problemen och varför de inte har åtgärdats i tid. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer