Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är lätt att handla på nätet, men farorna är många. Hör vad polisen säger om kortbedrägerier. Foto: SVT

43 procents ökning av kortbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Så fort vi handlar mycket på nätet, som under Black week och inför julhelgen, så ökar antalet anmälda kortbedrägerier. Det visar statistik från Polisen.

Fejkade hemsidor är ett av flera sätt att lura oss konsumenter. Sidan ser korrekt ut på nätet med rätt företagslogotyper och bra design. När du ska betala sker själva bedrägeriet.

– När du ska betala så lämnar du ut dina kortuppgifter som du brukar göra, men där visar det sig att du ger kortuppgifterna till bedragarna som ligger bakom den här fejkade hemsidan, berättar Joakim Lillsjö, förundersökningsledare på bedrägerisektionen vid polisregion Bergslagen.

Viktigt är alltså att kolla att betalningsmottagaren ser ut att vara det företag som du faktiskt beställer ifrån.

Kolla priset

Är varan väldigt billig jämfört med de priser som finns på andra hemsidor så bör man också vara försiktig. Andra saker att kolla är om det finns någon kundtjänst att kontakta. En lösning, för att slippa lämna sina kortuppgifter, är att betala via faktura om det är möjligt.

Polisens statistik visar att under tiden januari till och med september i år har antalet anmälda brott av den här typen ökat med 43 procent i landet jämfört med samma tid förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.