Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se graferna över Pers spelande och Betssons bonusar för att förstå – här är berättelsen om hur den tidigare spelmissbrukaren Örebro fick rätt mot Betsson. Foto: SVT

Fallet med 51-årige Per skakar om spelmarknaden i Sverige – kan möta Betsson i HD

Uppdaterad
Publicerad

En unik och prejudicerande dom i hovrätten tvingar spelbolaget Betsson att betala tillbaka 5,8 miljoner kronor till den tidigare spelmissbrukaren Per från Örebro. Besked om Högsta domstolen ska pröva fallet väntas nu i vår.

– Jag hoppas att den här processen ska hjälpa fler att få tillbaka sina pengar, säger Per.

I tio år har den nu 51-årige Per från Örebro bedrivit en Davids kamp mot Goliat. En kamp som strax före jul resulterade i en fällande dom i Patent- och marknadsöverdomstolen – motsvarande nivå som hovrätten – mot speljätten Betsson.

Kan påverka andra fall

Trots att en ny spellag nu kommit väntas domen spela stor roll för liknande fall i framtiden.

– Processen har varit en del i min rehabilitering, säger Per, som själv hoppas att även andra med spelmissbruk ska bli hjälpta av att han och hans juridiska ombud drivit ärendet.

Lockbeten på mejl och sms

Enligt domstolen borde Betsson ha förstått att Per hade ett missbruk. Men i stället för att begränsa hans spelande kunde Per visa att företagets lockbeten på mejl och sms eskalerade – med önskat resultat. På kort tid mer än fördubblade han sitt spelande.

Per blev även vip-kund och fick en personlig kontakt – utan att han bett om det. I ett mejl berättar vip-kontakten att hon lagt till 1 000 kronor som goodwillbonus ”eftersom du har haft lite otur här under helgen”. Bonusen kom med ett omsättningskrav.

Kan påverka fallet Holknekt mot Unibet

I det avgjorda fallet i Stockholms tingsrätt med Odd Molly-grundaren Per Holknekt, som spelat bort 26 miljoner kronor och stämt Unibet, fick örebroarens fall stort utrymme.

Där gav tingsrätten Unibet rätt, precis som tingsrätten i örebroaren Pers fall dömde till Betssons fördel.

Om hans fall tas upp i HD kan även en överklagan i Holknekt-fallet påverkas.

Per från Örebro vill inte kommentera sitt ärende förrän fallet är helt avgjort. Även Betsson avböjer i nuläget vidare kommentarer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jörgen Hettne om den ovanliga domen i klippet ovanför. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.