Skogstorpsskolan och fyra andra skolor höll eleverna inomhus medan polisen sökte av området. Foto: Peter Comstedt / SVT

Åttaårig pojke ska ha jagats av clown i Kumla

Publicerad

En åttaårig pojke ska under torsdagen ha jagats av en person utklädd till clown. Clownen ska ha enligt pojken hållit i något ”vasst”. Efter att ha sökt i närområdet har polisen blåst av sin insats.

Den åttaårige pojken var på väg till skolan då han enligt polisen ska ha blivit jagad av en clown som hållit någon form av stickvapen i sin hand.

Enligt pojken ska en bilist ha upptäckt det hela och tutat på clownen, vilket gjorde att pojken kunde springa till sin skola, Skogstorpsskolan.

Clownen, som enligt polisen hann upp pojken på Violgatan, hade rött hår, vitt smink och en gul dräkt.

Poliser på plats i Kumla

Larmsamtalet kom klockan 08:22 på torsdagsmorgonen och händelsen ska ha inträffat vid 07:45-tiden, enligt polisen.

– Den enda som har sett clownen och bilen är såvitt vi förstår pojken, säger polisens presstalesman Stefan Dangardt. Men i nuläget har vi ingen anledning att ifrågasätta hans berättelse.

Två polispatruller skickades till Kumla och den första patrullen fanns på plats vid 08.40. En hundpatrull skickades också dit.

Händelsen avslutad

Vid 10:20 meddelade polisen att man avslutat händelsen vid skolan – utan att ha hittat någon misstänkt.

– Vi lämnar kvar en patrull i trygghetsskapande syfte, säger Stefan Dangardt, men i övrigt betraktar vi det som avslutat. Polisen har sökt av området utan att hitta något och vi bedömer att det inte är någon fara för någon att vistas i området.

En anmälan om olaga hot har upprättats och enligt polisen finns det fortfarande ingen anledning att misstro åttaåringen.

– Poliserna som träffat honom säger att han lämnat mycket rediga uppgifter om det han varit med om, säger Stefan Dangardt.

Vid lunchtid överlämnades ärendet till det lokala poliskontoret och vid 14-tiden uppgav polisen att uppgiften om att ett vittne i bil skall ha tutat inte finns med i den formella anmälan.

– Förundersökningsledaren har valt att inte inleda en förundersökning eftersom det inte finns tillräckligt med spår som kan leda till att brottet klaras upp, säger Stefan Dangardt.

Mer om clownlarmen

Visa

Rapporter om otäcka och hotfulla clowner kommer med jämna mellanrum in till polisen.

Allra värst var det 2016 då flera människor ringde polisen varje dygn över hela landet och anmälde olika former av clownattacker utan att någon clown kunde hittas.

– För två månader sedan var det vuxna som ringde in från Dalarna och berättade att de hade mött en hotfull clown, konstaterar Stefan Dangardt. Så det händer fortfarande med jämna mellanrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer