Foto: SVT

Skolorna hölls stängda efter larmet

Uppdaterad
Publicerad

Efter clownlarmet i Kumla på torsdagsmorgonen valde kommunen att hålla flera skolor och förskolor stängda med låsta dörrar. Barn och personal hölls inomhus medan polisens insats pågick.

På pojkens skola, Skogstorpsskolan, och Borgens skola samt tre anslutande förskolor höll personalen barnen inomhus och låste dörrarna medan polisen undersökte området.

Övriga skolor i kommunen kontaktades också och rektorer fanns på plats för att informera.

– Vi lägger ut information kontinuerligt på vår interna sida där vårdnadshavare kan logga in och läsa. Vi lägger också ut information på vår hemsida, upplyser Mia Aversjö, verksamhetschef för grundskolan i Kumla F-6.

Vad tänker du om det här larmet?

– Just nu ser vi ingen anledning att inte ta det på allvar.

Fick gå ut på rast igen

Vid 11-tiden hävdes inrymningarna och barnen fick gå ut på rast.

– Vi har skrivit till föräldrar att vi under torsdag och fredag kommer att ha ökad uppsikt och vara med där barnen är. Om man har frågor är det i första hand barnens mentorer som kan ge svar.

Stöd för oroliga

Kommunen har under dagen haft möten för att utvärdera hur de agerat under händelsen. Det har också ringt en del vårdnadshavare som varit oroliga.

– Om någon är oroad så finns det stöd att få och elevhälsan finns om det är någon av eleverna som skulle må dåligt av oro.

– Just nu är det lugnt igen. Vi har fortfarande lite oroliga föräldrar som hör av sig, men vi har försökt gå ut med information så gått det går, säger Mia Aversjö vid 15:20-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.