Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar ”Pia” från Anonyma Alkoholister mer om hur AA-möten har förändrats nu under pandemin. Foto: Johannes Weckström/SVT

AA satsar på digitala möten under pandemin: ”Nu vågar fler söka hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

När pandemin var ett faktum började Anonyma alkoholister över hela landet satsa på digitala möten.

– Det har gjort det lättare för fler att delta. Dessutom har många upplevt att de kunnat vara mer anonyma, säger ”Pia”, som själv håller i AA-möten i Örebro.

I just Örebro har man fortfarande en del fysiska möten kvar, för max åtta personer. Men ungefär hälften av alla möten är numera digitala. Även bland annat AA i Stockholm anordnar digitala möten, och vittnar om en ökad tillströmning av människor som vill delta.

– Jag ser stora fördelar med de digitala mötena. De är lättillgängliga och man kan sitta hemma och vara med. Det är helt fantastiskt, säger ”Pia”, som egentligen heter något annat.

Hon har själv varit med i AA i ungefär 2,5 år och har varit nykter sedan dess. Nu håller hon i flera av de digitala mötena som AA har i Örebro.

Kan vara mer anonym

Att fler söker sig till digitala AA-möten kan bero på att man kan vara mer anonym, tror hon. Man kan undvika att visa sig, att delta på fysiska möten där man bor och därmed slippa riskera att träffa någon man känner.

Tack vare de digitala mötena har man även har kunnat nå ut till grupper som inte kunnat ta sig till ett fysiskt möte. Det kan vara personer med fysiska funktionshinder, småbarnsföräldrar eller människor som bor på landsbygden och som har svårt att hitta eller ta sig till ett fysiskt AA-möte.  Även utlandssvenskar har kunnat delta.

Från Kanarieöarna till Malaysia

– Vi har haft mötesdeltagare som bor på Kanarieöarna eller ända borta i Malaysia.

Kan man vara lika öppen på ett digitalt möte?

– Ja, kanske till och med öppnare. Du sitter inte så nära andra, det blir lite mer avskärmat. Jag tror att de digitala mötena kommer att finnas kvar även efter pandemin.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet