Foto: TT/Privat

Adam blev magsjuk av tårta: ”Det värsta jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Det vankades helg och på kontoret hade någon köpt en tårta för att det skulle firas. Adam Randle och hans arbetskamrater högg in. Ett dygn senare vände det sig i magen på Adam och hans kollegor. Och under måndagen var det manfall på kontoret.

– Det var fredag eftermiddag och en kollega kom med en prinsesstårta för att vi skulle fira på jobbet. Alla åt inte, men vi var några som högg in, säger Adam Randle som jobbar på konsultföretaget Great.

Tårtan smakade bra och intet ont anande önskade kollegorna varandra trevlig helg.

Först på lördagen började Adam Randle må dåligt.

– Det bara slog om på en halvtimma och jag började känna mig mör och hängig. Jag var på väg till en kompis men tvingades vända för att jag var tvungen att kräkas.

– Jag har inte jättestor erfarenhet av att vara sjuk, men det är det värsta som jag har varit med om, säger Adam som kräktes hela kvällen och natten.

Manfall på kontoret

Under söndagen slutade Adam Randle kräkas, men han var fortfarande hängig.

Av de sex personerna som åt av tårtan har alla insjuknat och varit hemma från jobbet under måndag och tisdag.

– Jag var hemma i måndags och har varit hemma idag, men nu är jag på väg till jobbet för att börja försiktigt under eftermiddagen.

”Viktigt att orsaken reds ut”

Totalt har upp mot 50 Örebroare som ätit bakverk från samma bageri drabbats av magsjuka. Både kommunen och smittskyddsenheten på USÖ försöker nu spåra smittan och en tårtbit har skickats på analys.

– Det är viktigt att man tar itu med vad det är för någonting, eftersom så många har drabbats. Det är inte säkert att det är bageriets fel så det är viktigt att det reds ut så att inte de får negativ publicitet felaktigt, säger Adam Randle.

Kommer du kunna äta tårta i framtiden?

– Ja det kommer jag nog. Det kommer nog vara ett naturligt försvar i början och man kommer nog reagera. Men det ska förmodligen gå bra så småningom.

Därför går SVT inte ut med vilket bageri det gäller

Flera personer har hört av sig och anser att SVT måste berätta vilket bageri som tårtorna beställts från. Det finns dock flera orsaker till att vi inte gör det.

En av orsakerna är att det inte är klarlagt vad som ligger bakom sjukdomsfallen. Att sambandet är bageriet är förhållandevis tydligt, men exakt var smittan kommer ifrån är inte det. Kommunen håller just nu på med smittspårning för att ta reda på det. Till en början misstänkte de att hallon var boven, men det har de fått backa på. Det finns alltså inget som i nuläget tyder på att det är bageriets fel att smittan spridits, det kan bero på varor och förpackningar.

Kommunen har heller inte bekräftat vilket bageri det gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.