Kristian Hellström, enhetschef på livsmedelsenheten i Örebro. Foto: SVT / TT

50-tal personer magsjuka efter att ha ätit bakverk – smittan spåras

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal personer har insjuknat efter att ha ätit bakverk från ett bageri i Örebro. Till en början misstänkte kommunen att hallon låg bakom smittan, men det har de nu backat på.

– Vi vet från vilken verksamhet det är, men vi vet inte vad som orsakar det, säger Kristian Hellström, enhetschef på livsmedelsenheten i Örebro.

Igår rapporterade SVT om att ett tiotal personer på tekniska förvaltningen i Örebro blivit magsjuka efter att ha ätit av samma tårta under en fika. Nu visar det sig att antalet fall växer och just nu har runt 50 personer insjuknat efter att ha ätit bakverk från samma bageri.

– Just nu håller vi på att smittspåra genom att intervjua alla som blivit sjuka och personal. Vi tar prover där det går och försöker ta reda på vad som hänt, säger Kristian Hellström, enhetschef på livsmedelsenheten i Örebro.

Oklart vad som ligger bakom

Enligt honom rör det som om att samtliga drabbats av magsjuka och att insjuknandet skett förhållandevis snabbt.

– Ofta när det är så här snabbt så är det första vi tänker olika former av vinterkräksjuka, men vi vet inte än.

Enligt Kristian Hellström är det inte nödvändigtvis bakverken i sig som varit smittkällan. Det kan röra sig om de som hanterat bakverken och förpackningar.

Ni har ju analyserat de här bakverken, har inte det visat något?

– Vi har inte fått provsvaren än, vi väntar med spänning på att få höra vad det här kan vara för någonting. Vi misstänkte hallon, men det verkar det inte vara så det har vi fått backa på.

Ta kontakt med kommunen

Om man insjuknat i rejäl magsjuka över helgen så önskar de på kommunen att man tar kontakt med dem.

– Man får gärna höra av sig till oss. Sen är inte jag den som skulle ändra mina fikavanor med tanke på en sådan här sak, säger Kristian Hellström.

Därför går SVT inte ut med vilket bageri det gäller

Flera personer har hört av sig och anser att SVT måste berätta vilket bageri som tårtorna beställts från. Det finns dock flera orsaker till att vi inte gör det.

En av orsakerna är att det inte är klarlagt vad som ligger bakom sjukdomsfallen. Att sambandet är bageriet är förhållandevis tydligt, men exakt var smittan kommer ifrån är inte det. Kommunen håller just nu på med smittspårning för att ta reda på det. Till en början misstänkte de att hallon var boven, men det har de fått backa på. Det finns alltså inget som i nuläget tyder på att det är bageriets fel att smittan spridits, det kan bero på varor och förpackningar.

Kommunen har heller inte bekräftat vilket bageri det gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.