Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alva Örnhammar och Maja Sundelin-Sätre besöker ofta skolbiblioteket där Antonia Simonovic jobbar. Foto: SVT/Kristofer Ström

Här är skolbiblioteket viktigt för barnen: ”Läser varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

På Adolfsbergsskolan i Örebro arbetar man aktivt med att öka intresset för bokläsning bland barnen. Enligt skolbibliotekarien Antonia Simonovic går det att nå snabba resultat med enkla åtgärder.
– Det handlar om att uppmuntra barnen på ett positivt sätt, säger hon.

Föräldrar läser mindre för sina barn hemma idag jämfört med förr om åren. Det här har gjort att skolan spelar en ännu viktigare roll för att väcka läslusten bland unga.

På Adolfsbergsskolan har man sett hur enkla metoder gett goda resultat.

– Vi hade bland annat en klass där läraren såg att eleverna var lite lässvaga. Hon bestämde sig för att ta klassen till skolbiblioteket en gång i veckan. I början ville barnen inte gå dit, men efter ett tag blev eleverna lite förstörda när de inte fick gå till biblioteket. De här blev sedan hennes lässtarkaste klass, säger Antonia Simonovic.

”Vi jobbar mycket med läsning”

Varje år arrangeras en läsmånad på Adolfsbergsskolan där barnen får jobba med olika teman. Författarbesök, föreläsningar och boktips mellan eleverna förekommer också på skolan.

– Vi jobbar mycket med läsning. Jag tycker att det är bra läsning på skolan och att många lånar böcker. Jag kanske är bortskämd med lässugna elever.

Två av alla elever som besöker skolbiblioteket ofta är Maja Sundelin-Sätre och Alva Örnhammar.

– Det är bra med skolbibliotek eftersom det känns skönt att låna böcker och kunna läsa även hemma, säger Alva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer