Linda Berg-Ottosson berättar hur man försöker få fler barn att läsa. Foto: SVT

Ungas läsning minskar i länet – så vill regionen vända trenden

Uppdaterad
Publicerad

Barn och ungas läsning fortsätter att minska i takt med att dagens föräldrar läser mindre för sina barn hemma. Antalet boklån bland unga har minskat stadigt de senaste åren i länet och utmaningarna är stora inför framtiden.

– Det är viktigt att börja med de allra yngsta, säger Linda Berg-Ottosson, utvecklingsledare för bibliotek på Region Örebro län.

Mellan 2015 och 2018 minskade antalet lån av barn- och ungdomsböcker från i snitt 15 lån per barn under ett år i länet till 12. Det här placerar Örebro län på 18:e plats i riket enligt en rapport från Kungliga biblioteket.

Enligt Region Örebro län finns det mycket idag som tar upp ungas uppmärksamhet och som bidragit till utvecklingen.

– Det har ju hänt sjukt mycket med tekniken och det finns så mycket kul att sysselsätta sig med idag. Böcker kräver tid, engagemang och hjärnverksamhet, säger Linda Berg-Ottosson.

Föräldrar spelar avgörande roll

I dagens samhälle är inte högläsning hemma självklart, något som leder till stora skillnader i läsförståelse i skolan, som nu spelar en ännu mer avgörande roll idag.

– Vissa barn får med sig mycket gratis hemifrån genom högläsning. Sedan är det många som tappar läsningen under en period då det är andra intressen som tar över. Men unga som fått mycket hemifrån kommer ofta in i det igen eftersom de har grunderna.  Den stora utmaningen är att nå de som inte har det här gratis hemifrån, säger Linda Berg-Ottosson.

Enligt Region Örebro län gäller det att få in läsning som en naturlig del redan i förskolan.

– Det finns ett intressant projekt som heter Bokstart där man vänder sig till familjer med barn mellan noll till tre år, där biblioteken arbetar i samarbete med BVC, logopeder och familjecentraler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.